Przejdź do treści
Blog kulturysty NORC - dieta wegańska
Szukaj

Dlaczego białko jest tak ważne dla organizmu?

Dlaczego białko jest tak ważne dla organizmu?

Niejednokrotnie słyszy się o tym, że dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości mikro– i makroskładników, białka, witamin, węglowodanów, tłuszczów i składników mineralnych, jest bardzo istotne. Oczywiście – to prawda. Jednak jaką dokładnie rolę pełni białko w organizmie, w szczególności w organizmie kulturysty, że jego dzienna ilość musi być wyliczona co do grama, a wszelkie niedobory mogą mieć bardzo negatywne konsekwencje?

Przede wszystkim białko jest budulcem wszystkich tkanek ustrojowych. Pozwala nie tylko na wzrost, ale też na tworzenie nowych tkanek, dzięki czemu organizm może się rozwijać, a mięśnie mogą rosnąć. Oprócz tego białko wytwarza wiele bardzo ważnych hormonów, które regulują pracę niemal całego organizmu – między innymi hormonu wzrostu czy insuliny. Oprócz tego białko transportuje tlen przez cząsteczki jakże istotnej hemoglobiny i transferyny. To właśnie z białka czerpana jest energia w momencie, gdy organizmowi brakuje tłuszczów i węglowodanów – z tego powodu tak ważne jest dbanie o odpowiednią ilość makroskładników w diecie.

Białko jest niezbędne do regeneracji tkanek. Podczas treningów dochodzi do licznych uszkodzeń włókien mięśniowych – to dzięki białku możliwa jest odbudowa oraz ciągły rozwój mięśni. Z tego powodu nie należy zaniedbywać ilości białka w diecie – w szczególności osoby, które trenują, powinny dbać o swoją dietę i stosować odżywki białkowe. Warto również sięgnąć po Zamiennik posiłku, na przykład po Naleśniki białkowe. To wygodny i prosty sposób na to, aby ochronić swój organizm przed niedoborami białka.

Strony

  • Czy weganin może być kulturystą?
  • Dlaczego białko jest tak ważne dla organizmu?
  • Jak ułożyć odpowiedni plan treningowy?
  • Jak wygląda mój typowy dzień?
  • Jak zostałem weganinem? Kilka słów o mnie
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.